</h1>Badanie naukowe sugeruje: mleko może zwiększać ryzyko raka piersi u kobiet

Naukowcy z Loma Linda University Health odkryli, że spożywanie mleka przez kobiety może być powiązane z podwyższonym ryzykiem wystąpienia raka piersi. To najnowsze badanie wskazuje, iż konsumpcja mleka, nawet w umiarkowanych ilościach, może wiązać się z potencjalnie znaczącym wzrostem ryzyka tego typu nowotworu.

Publikacja wyników tej analizy w międzynarodowym czasopiśmie „International Journal of Epidemiology” pokazała, że nawet niezbyt duże spożycie mleka krowiego mogłoby podwyższyć ryzyko zachorowania na raka piersi aż do 80%, w zależności od konsumowanej ilości. Gary E. Fraser, dr MBChB, który stoi na czele grupy autorskiej artykułu, wskazał, że to badanie obserwacyjne dostarcza „dość silnych dowodów na to, że to właśnie mleko lub jakiś inny faktor bezpośrednio powiązany z jego picie może być przyczyną raka piersi u kobiet”.

Fraser wyjaśnił: „Stwierdziliśmy, że już spożycie od 1/4 do 1/3 szklanki mleka każdego dnia wiąże się z 30% większym ryzykiem zachorowania na raka piersi”. Dodał również, że „osoby, które piją do jednej filiżanki mleka dziennie, mogą zwiększyć to ryzyko do 50%. A jeśli spożywają od dwóch do trzech filiżanek dziennie, ryzyko rośnie aż do 70-80%”.

Porady domowe