Dieta o wartości energetycznej 1000 kcal – jakie produkty wybierać, czego unikać, propozycja jadłospisu

Znana i często stosowana dieta opierająca się na spożywaniu posiłków o łącznej kaloryczności 1000 kcal, to niezwykle popularny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Czy jednak jest to sposób bezpieczny i skuteczny na dłuższą metę? W praktyce, taka dieta może prowadzić do poważnych deficytów w zakresie podstawowych składników odżywczych tj. witamin oraz mikroelementów. Istnieją również obawy co do zdrowotnych konsekwencji diety o wartości energetycznej poniżej 1000 kcal, która jest de facto głodówką. Działa to także na niekorzyść utrzymania efektów takiej diety, zwiększając ryzyko wystąpienia tzw. efektu jo-jo.

Dieta 1000 kalorii, jako jedna z najbardziej popularnych metod walki z nadwagą, przyciąga wielu zwolenników dzięki możliwości szybkiego zrzucenia masy ciała dzięki drastycznemu ograniczeniu spożywanych kalorii. Należy jednak pamiętać, że jej długotrwałe stosowanie może prowadzić do poważnych niedoborów składników odżywczych, spowolnienia przemiany materii i częstego występowania efektu jo-jo. Bezpieczeństwo tej diety zapewnione jest tylko wtedy, gdy jest ona odpowiednio skomponowana i zbilansowana. Nie powinna być traktowana jako rygorystyczny i szkodliwy dla zdrowia plan szybkiego odchudzania. Bezpieczniejszą alternatywą może okazać się dieta o wartości energetycznej 1500 kcal. Kluczowe jest zapamiętanie, że zdrowe i efektywne odchudzanie nie ma nic wspólnego z głodówką.

W przypadku diety 1000 kalorii, podobnie jak w przypadku każdej innej diety odchudzającej, kluczowe jest jej prawidłowe zbilansowanie. Konsumowane produkty powinny dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych: białko powinno stanowić 15–20% całkowitej wartości energetycznej, tłuszcze 25%, a węglowodany 55–60%. Nie mogą także zabraknąć witamin i elementów mineralnych. Zaleca się podział całodziennych posiłków na 4–5 porcji, spożywanych co około 3–4 godziny. Przykładowy rozkład kaloryczności posiłków może wyglądać następująco:

śniadanie: 250 kcal,
II śniadanie: 100 kcal,
obiad: 350 kcal,
podwieczorek: 100 kcal,
kolacja: 200 kcal.

Ostatni posiłek powinien być spożywany co najmniej 2–3 godziny przed snem. Ze względu na ograniczoną ilość dostarczanej energii, dietetycy zalecają stosowanie tak niskoenergetycznej diety przez okres nie dłuższy niż 2–3 tygodnie. Dostarczenie składników energetycznych jest tutaj bowiem mniejsze niż podstawowy poziom przemiany materii.

Przebywanie na diecie o wartości energetycznej 1000 kcal przez dłuższy czas może doprowadzić do osłabienia organizmu i powodować niedobory składników odżywczych (witamin i mikroelementów). Uznać można więc, że długotrwałe stosowanie diety poniżej 1000 kalorii to nic innego jak głodzenie się. Takie podejście do odchudzania często skutkuje efektem jo-jo lub nawet przekroczeniem masy ciała sprzed rozpoczęcia diety.