Uważaj na to co pijesz: dlaczego nie wszystkie herbaty są korzystne dla zdrowia?

Powszechnie uznaje się, że herbata, będąca napojem sporządzonym z wysuszonych liści krzewów herbacianych, ma wiele zdrowotnych właściwości. Niestety, w tym przekonaniu tkwi pewna niedoskonałość. Mianowicie, nie wszystkie rodzaje herbat są zdrowe. Wiele z nich jest wykonanych z różnych roślin i zależy od szeregu czynników, takich jak sposób przyrządzenia, przechowywania, parzenia i dodatki, które zdecydowanie wpływają na ich wartość zdrowotną.

Gdy mówimy o herbacie, zazwyczaj mamy na myśli napój uzyskany poprzez zaparzenie liści lub łodyg krzewów herbacianych. I rzeczywiście, taki napój ma wiele korzyści zdrowotnych dzięki obecności polifenoli (przeciwutleniaczy), teiny i składników mineralnych.

Jednakże istnieje także wiele innych napojów określanych mianem „herbaty”, które powstają na podstawie suszonych liści, łodyg lub korzeni wielu innych roślin. Te rośliny nie mają nic wspólnego z krzewami herbacianymi i ich właściwości prozdrowotne mogą znacznie się różnić. Istotnie, nie wszystkie te napoje są równie korzystne dla naszego zdrowia.