Promienie słońca na Twoim stole – sałatka owocowa tropikalna

Kiedy nadchodzi pora deseru, warto przemycić do niego porcję owoców. Wyborne połączenie owoców, pianek, kwaśnej śmietany i wiórków kokosowych może stanowić słodką alternatywę dla ciast i lodów. To znakomity sposób na obłaskawienie małych i dużych łakomczuchów bez uciekania się do wysokokalorycznych słodyczy. Warto go wypróbować, zwłaszcza, że wszystkie składniki są łatwo dostępne w polskich sklepach przez cały rok. Szybko nadadzą każdemu dniu klimat tropików.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g odsączonego ananasa z puszki,
  • 8 mandarynek, najlepiej bezpestkowych,
  • 150 g pianek marshmallow (im mniejsze, tym lepiej),
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 6 małych bananów,
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych.

Wskazówki:
Przypraż wiórki kokosowe na patelni dla smaku, niech będą lekko przyrumienione. Odstaw na chwilę. Obierz banany i mandarynki ze skórki. Mandarynki podziel na cząstki. Banany przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plasterki. Pokrój plasterki ananasa w grubą kostkę (możesz też kupić od razu ananasa w puszce w takich kawałkach). Do dużej miski dodaj ananasa, mandarynki, banany, pianki marshmallow i kwaśną śmietanę. Wymieszaj, aż składniki się połączą, ale nie zgniataj owoców. Przełóż do salaterek. Posyp z wierzchu wiórkami kokosowymi. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Taki owocowy podwieczorek przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest bardzo łatwy do przyrządzenia. Gdy zajmiesz się prażeniem wiórków kokosowych, możesz poprosić domowników o pomoc. Nawet dzieci powinny sobie dać radę z częścią powyższych czynności. Wspólne przyrządzanie posiłków w kuchni wzmacnia więzi rodzinne i sprawia, że nawet proste danie jest jeszcze smaczniejsze! Owocowa sałatka tropikalna wygląda efektownie, smakuje wybornie i pozwoli każdemu zabłysnąć w kuchni. Wypróbuj ją jak najszybciej i zaproś domowników do współpracy!