Melisa nie tylko uspokaja – włącz ją do diety już dziś!

Melisa to znane zioło lecznicze, które głównie kojarzymy z przyjemnym aromatem i działaniem uspakajającym. Jak się jednak okazuje, jej dobroczynnych właściwości jest znacznie więcej. Można ją spożywać w formie naparu, ponadto dostępna jest, jako przyprawa. Charakteryzuje się ona orzeźwiającym smakiem i świeżym, lekko cytrusowym zapachem. Poza tym, że doskonale koi nerwy, korzystnie wpływa na pracę układów pokarmowego oraz oddechowego.

Melisa na uspokojenie i lepsze trawienie

Najważniejszym składnikiem, jaki posiadają liście melisy jest olejek eteryczny. To głównie dzięki niemu zawdzięcza ona właściwości uspakajające. Skutecznie łagodzi stany silnego zdenerwowania, rozdrażnienie i nerwice. Pomaga też w bólach migrenowych i w bezsenności. Warto też wspomnieć, że melisa działa rozkurczowo i rozluźniająco. Zawarte w liściach melisy flawonoidy i kwasy fenolowe mają silne działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że niweluje ona rozwój takich chorób, jak miażdżyca, cukrzyca czy schorzenia neurologiczne. Melisa ma także właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Trzeba zatem przyznać, że dobroczynnych skutków regularnego spożywania melisy jest naprawdę wiele.

Do czego pasuje melisa i jak ją stosować w diecie?

Najpowszechniejszym sposobem na kosztowanie melisy jest picie naparów z jej liści. Poza tym można ją dodawać do wszelkich napojów np. wody, herbaty, czy lemoniady, którym doda nutki orzeźwiającego smaku. Melisa może występować również w formie przyprawy, wówczas świetnie pasuje do marynat, czy też sosów.